Vissza az extra tartalmakhoz!

„Egy 100nm-es házat milyen AP-val tudnék teljesen lefedni?” – és a válasz.

Mostanában megszaporodtak a különböző felületeken a címbelihez hasonló kérdések, ezért arra gondoltam, hogy meg kéne válaszolni ezt a kérdést végérvényesen.

Ha azt hitted, hogy ebben a cikkben azt fogom írni, hogy „ez és ez az eszköz kell neked”, akkor sajnos csalódást kell okoznom. Nem tudok ilyen csoda AP-t ajánlani és aki ilyet ajánl neked, azt kezeld fenntartásokkal. Inkább azt szeretném, ha Te is értenéd, hogy miért is nincs erre egységes válasz és mégis mit tehetsz, ha egy bizonyos ingatlant szeretnél wifi-vel lefedni:

Miért nincs az ilyen kérdésekre egyértelmű válasz?

Ez több összetevős:

Nem tudjuk, hogy milyen az ingatlan kialakítása és anyaghasználata. Amikor a rádiós jel találkozik egy felülettel, akkor egy része arról visszaverődik, másik része pedig áthatol rajta. A gond az, hogy minden felület és anyag máshogy viselkedik: más mennyiségű rádiós jel fog „átmenni” egy fa ajtón, egy üveg felületen és falon. És ha már fal: ennek az anyaga és vastagsága sem mindegy és lehetnek itt is meglepő dolgok: egy gipszkarton fal viselkedhet ebből a szempontból rosszabbul, mint egy téglafal, főleg az 5GHz-es wifik esetén. Ezekkel tervezni egyébként igen nagy kihívás, megfelelő eszköz nélkül szinte lehetetlen. Léteznek igen drága szoftverek, amik ezt ígérik, de azt megnézném, hogy egy ilyen szoftver mit kezd mondjuk egy vegyes falazatú ingatlannal.

A wifi lefedettségnél kulcstényező az, hogy a wifi chip milyen erős jelet ad ki. Minél erősebbet, annál nagyobb lesz az egy AP-val lefedhető terület. Viszont a MikroTik routerek egyre inkább úgy működnek, hogy a wifit legálisan üzemeltetik – ezt a működést követi egyre több gyártó egyre több terméke is és nem véletlenül: ha nem tartanák be a korlátozásokat, akkor akár ki is lehetne őket tiltani az EU-ból. A legális működés azt jelenti, hogy egy bizonyos kimenő teljesítményt nem lépnek túl még akkor sem, ha a wifi chip nagyobb kimenő teljesítményre lenne képes. A MikroTik routerek amúgy rávehetők, hogy ne akarjanak megfelelni az itthoni szabályoknak, de ezzel sem érünk el sokat, mert itt a következő pont:

Nem mindegy, mi van a másik oldalon: a wifi kétirányú móka: az AP ad is és vesz is jelet, mint ahogy a kliensek is. Hiába találod meg a módját annak, hogy feltekerd az AP kimenő teljesítményét, ha a kezedben lévő telefon betartja a fenti korlátozásokat. Igen, baromi „hangosan” fog az AP a kütyüid felé kiabálni, de a kütyüid csak engedélyezett „hangerővel” fognak az AP felé visszadumálni és ha kellően távol vannak, vagy kellően sok falon kéne átmennie a jelnek, akkor ezt az AP már nem fogja meghallani. Vehetsz csoda nagyteljesítményű routert, de azzal csak azt fogod elérni, hogy egy kellően távol lévő szobában is azt mutatja a telefon/laptop, hogy „négy-öt pálcikás” a jel, mégsem tud felcsatlakozni az AP-ra.

De akkor mit tehetsz, hogy közelebb juss a megoldáshoz?

Tervezz élesben! Vedd meg azt a routert, ami amúgy a teljesítményét és a tulajdonságait tekintve megfelel az igényeidnek és végezz vele méréseket. Tedd le oda, ahova szánod, lehetőleg az ingatlan közepére. Ne ragaszkodj ahhoz, hogy „mindenképpen a végpont közelébe kell a router”, mert az lehet, hogy az ingatlan külső falánál lesz. Bizony lehet, hogy majd kábelezni kell, de előbb mérünk. Felejtsd el a padlón kallódó eszközöket is, mert ezzel értékes jelerősséget vesztesz: legyen az eszköz kb fejmagasságban. Plafonra telepítés is jó lehet, ha nem túl nagy a belmagasság – régi polgári lakásoknál ne! Ha minden megvan, indulhat a mérés. Sokan ismerik a Wifi Analyzer programot, ami megméri az AP jelét a telódon, de ez csak a játék fele (lásd a 3. pontot). Azt is meg kell mérni, hogy a telefonos jele milyen erősen látszik az AP-n. Szerencsére MikroTik eszközöknél mi sem egyszerűbb, csak csatlakozni kell mondjuk egy laptoppal a wifi-re, leülni a kedvenc kanapédra, rákattintani Winboxban bal oldalt a Wireless gombra, megnyitni a Registration table fület és már láthatod is, hogy mennyivel látszik a laptopod jele. Célszerű a jelerősséget terhelés alatt megnézni, azaz futtass mondjuk a speedtest-et. Ha mindkét irányú jel legalább -70dBm, akkor már nagyon nem lőhetsz mellé és mehet a végleges telepítés. Ha a mérés során az jön ki, hogy vannak gyengén lefedett területek, akkor először is gondold át, hogy tényleg kell e, hogy a spájzban is hasítson a net, és ha igen, akkor jöhet egy újabb AP!

További extra tartalmak itt!

Kezdj el tanulni MikroTik-ül most videós anyagokkal!