Volt mostanában néhány fontos változás a RouterOS-ben, ezeket foglalom össze ebben az írásban:

1. Wireless csomag – a nagy rendrakás:

Mint tudod, a RouterOS moduláris felépítésű rendszer, az egyes funkciói csomagokkal engedélyezhetők, tilthatók. Az utóbbi hónapokban, sőt években volt némi kavarás ezekkel a csomagokkal.

Kezdetben csak egyféle wireless csomag létezett és ez volt engedélyezve a RouterOS-en. Emlékeim szerint valahol a 6.11-es verzió környékén jelent meg a wireless-fp csomag, amit a routerek alapból tartalmaztak, de ez a csomag ki volt kapcsolva. Ha bekapcsoltad, akkor elérhetővé vált a CAPsMAN első verziója, amivel AP-k központi menedzselését lehetett elérni.

A CAPsMAN első verziójának hibáit és hiányosságait javították a második verzióval, de ez egy új wireless csomag megjelenésével járt, ez lett a wireless-cm2, ami a 6.22-es verziótól jelent meg. Innentől kezdve egy ideig három wireless csomag volt a rendszerre előtelepítve, a wireless, a wireless-fp és a wireless-cm2. 6.33.5-nél a wireless csomagot kivezették és csak az fp-s és cm2-es csomagok maradtak.

Az, hogy újra „csak” két wireless csomag van, nem tartott sokáig, mert pár hónappal később kiadták a wireless-rep csomagot is, ami először csak külön telepíthető volt, később pedig már előtelepítetten fent volt a routereken. Ez a csomag tartalmazta a repater funkciót a background scan lehetőséget, ez utóbbival úgy lehet wifi hálózatokat keresni, hogy nem szakadt meg a link.

Érett már egy nagy rendrakás, ami a 6.37-es verzióval jött el: innentől kezdve újra csak egy wireless csomag létezik, ami tartalmazza a wireless-cm2 és a wireless-rep funkcióit, így innentől kezdve nem kell a wireless-csomagokkal foglalkozni.

FONTOS: ha használod a CAPsMAN első verzióját (wireless-fp csomag) és szeretnéd a routered frissíteni, akkor az összes olyan routert frissítened kell, ami a CAPsMAN hálózatban van. A CAPsMAN funkció első és második kiadása nem kompatibilis egymással és a wireless-fp csomag a 6.36-os verziótól kezdve kivezetésre került, az újabb RouterOS-ekhez nem szerezhető be!

2. DFS változás

Szintén a 6.37-től kezdődően fontos változást vezettek be a DFS (Dynamic Frequency Selection)-vel kapcsolatosan. A DFS arra jó, hogy amikor egy AP elindul, akkor megkeresi azt a csatornát, ami a legkevésbé foglalt és azon fog elindulni.

A korábbi verzióknál ez egy külön a mezővel (DFS Mode) volt bekapcsolható a rádiós wlan interfész-nél a Wireless fülön. 6.38-től ez a mező eltűnt és helyette a DFS automatikusan bekapcsolódik, hogy ha a Country mezőnél olyan országot választasz, ahol a DFS kötelező. Magyarországon az, így ha a Country mezőt hungary-ra állítod, akkor a DFS bekapcsolódik, ráadásul radar-detect móddal. Ez azt jelenti, hogy az AP induláskor választ egy működési frekvenciát, majd vár 60 másodpercet arra, hogy radar pl. meteorológiai radar jele jelentkezik e. Ha nem, akkor 60mp után az AP elindul, ha igen, akkor újra kezdődik a csatorna választás. Szóval, ha így fut az AP-d, akkor ne csodálkozz azon, ha a frissen induló AP-ra a kliensek még legalább egy percig nem tudnak felcsatlakozni. Az AP pedig mindig újraindul, ha változtatsz a beállításain és nyomsz egy Apply, vagy OK gombot.

3. STP/RSTP változás

A 6.38-as RouterOS-től kezdődően a rendszer máshogy kezeli a (Rapid) Spanning Tree Protocol-t. ha használod ezt a funkciót, és szeretnéd a routered frissíteni, akkor az (R)STP hálózat összes routerét frissíteni kell! Az ajánlott frissítési sorrend úgy néz ki, hogy a root bridge-et frissítjük utoljára, elsőként pedig a tőle legtávolabb lévő eszközt. Hogy melyik a root bridge, azt bridge interfész status fülén tudod ellenőrizni.

root_bridge

Egyébként egy élő oktatáson sikerült is belefutnunk egy ebből adódó hibába: egy WDS MESH hálózatot hoztunk létre RSTP-vel és az egyik résztvevő felfelejtette frissíteni a routerét, így az 6.38 előtti változattal futott. Elég volt egy régebbi RouterOS-sel futó eszköz ahhoz, hogy az egész hálózat ne álljon össze és ne működjön!