Jó régen volt Changelog-összefoglaló, de ha nem jelenik meg új verzió, csak hibajavítások történnek, akkor nehéz miről írni. De most vége az ínséges időszaknak: megjelent a 6.44-es RouterOS, nézzük is az újdonságokat

Biztonsági frissítés:

Februárban a Tenable egy közepesen veszélyes biztonsági problémát vett észre, ami a Dude probe-mechanizmusának a sérülékenységét használja ki. A korábbi (2018-as) sérülékenységgel szemben most a router egyáltalán nincs veszélyben, nincs lehetőség admin jogok megszerzésére, vagy veszélyes sript-ek futtatására. Ugyanakkor lehetőség nyílt kapcsolatok átirányítására, ha a Winbox az internet felől elérhető. A sérülékenységet javító RouterOS kiadások: 6.44, 6.43.12, 6.42.12 Ha régebbi RouterOS-t használsz és a Winbox elérhető az internet felöl, akkor frissítsd a RouterOS-t!

Backup cloud-ba:

Az új RouterOS-től lehetőséged van backup fájlt a MikroTik által üzemeltetett felhőbe feltölteni. Egy eszközről csak egy mentést tárolnak ingyenesen (fizetős verzió is lesz? erről még nem tudunk). A lehetőség jelenleg csak CLI-n érhető el, de igazából ott is van értelme: valószínűleg kevesen akarnak Winbox-ból, vagy webes felületről mentést feltölteni, hiszen az ilyen folyamatokat inkább időzíteni szoktuk. Az új lehetőséget a /system backup cloud útvonalon találod. Használatakor ne felejts el jelszót beállítani a backup fájlhoz!

Speed Test:

A ping és a bandwidht test tool-ok előnyeinek összehangolásából jött létre ez az új eszköz, amivel két MikroTik-router között kapunk egy felületen ping, jitter, UDP és TCP átviteli értéket. Keresd a /tool speed-test útvonalon, csak CLI-n érhető el!

Megjegyzés a btest-tel kapcsolatban: mostantól több magos routereknél többszálú futás is támogatott!

Egyéb módosítások:

  • Felsorolni is sok lenne, hogy mi változott az IPSec-kel kapcsolatosan, de a legfontosabb: megjelent az IPSEc ablakon az Identities menüpont és jó pár olyan dolog átkerült ide, ami eddig máshol volt: pl. peer-kapcsolat autentikációjának a beállítási lehetőségei.
  • Radius: RadSec (RADIUS over TLS) támogatás
  • Hardver-specifikus változások: 300-as CRS-eket, RB3011, RB4011, RBM33G és 60 GHz-es eszközöket érintő javítások, változások. LTE hardvereket érintő javítások, kompatibilitás erősítése

A pontos listát itt találod: https://mikrotik.com/download/changelogs

 

Érdekel több, mint 29 órányi MikroTik-es tanulnivaló videós formátumban? Itt a helyed, légy  tag!