Vissza az extra tartalmakhoz!

Viszonylag régen jelentkeztünk Changelog-összefoglalóval, de most itt az idő, hogy újra megnézzük, az elmúlt időszakban milyen új funkciókkal bővült a RouterOS.

Megjegyzés: a Changelog-összefoglaló a RouterOS újdonságait hivatott bemutatni. Ha már láttál RouterOS changelog-ot, akkor tudod, hogy minden verzió több 10, akár 100 változással jár, amiknek a nagyrésze hiba javítás – ezekkel csak nagyon indokolt esetben foglalkozunk és az új funkciókra koncentrálunk. A válogatás szubjektív: az általam legfontosabbnak tartott újdonságok vannak benne. Ha úgy érzed, valami kimaradt, írj emailt és talán kibővítem az írást: info@mindenamimikrotik.hu

6.47

Ez a verzió már több, mint fél éve megjelent, ezért csak egy olyan funkciót szeretnék benne bemutatni, ami talán elkerülte a figyelmed (az enyémet bizony egy ideig elkerülte) és hasznos lehet. Ettől a verziótól kezdve a static DNS bejegyzések közé már nem csak A-rekordok vehetők fel:

Ha a routert mondjuk helyi DNS szerverként használnád, akkor az új rekordoknak köszönhetően sokkal több lehetőséged lesz, mint eddig és már szinte teljes értékű helyi DNS resolver is lehet a RouterOS. Ráadásul DNS kliensként már DNS over HTTPS (DoH) szerver is megadható. 6.48-tól már IPv6 DoH is használható

6.48

Figyelmeztetés:

Több jelzést is láttam, hogy 6.48-ra frissítés után CAPsMAN hálózatok estek szét. Jelen sorok írásakor azt tanácsolom, hogy CAPsMAN esetén ne frissíts 6.48-ra, hanem várd meg a jövőbeli, talán a 6.48.1 verzióval érkező javítást!

LTE OID-k:

Az új LTE OID-k-nak köszönhetően az LTE kapcsolat paramétereit tudod SNMP-vel lekérni és valamilyen monitoring szoftverrel monitorozni. Ezek:

Bridge Port Extender támogatás:

A 802.1BR szabvány implementációja érkezett meg ezzel, amivel egy Controller eszközben láthatjuk és konfigurálhatjuk az úgynevezett Extender eszközök ethernet interfészeit. Nem új szabványról van szó, azt is mondhatnánk, hogy régi adósságot kezdett el törleszteni a MikroTik ezzel. Miért írom úgy, hogy „kezdte el törleszteni”? Mert jelen sorok írásakor még sok dolgot nem tudunk a Controller-ről vezérelni: ilyen pl. a port izoláció, az ACL kezelés, Mirroring, Bonding, sebesség korlátozás. De pl. a VLAN filteringet már most központilag lehet kezelni a funkcióval.

Jelen állás szerint Controller lehet a CRS309, 317, 312, 326 és a 354 eszközök. Extender lehet az összes CRS300-as szériájú switch, valamint a Netpower eszközök közül a 15FR és a 16P.

A funkció bővebb leírása itt található: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Controller+Bridge+and+Port+Extender

„Apróságok”:

 • Az IPSec phase 1 SHA384 támogatást kapott.
 • hőmérséklet figyelmeztetés érkezhet CLI-n túlmelegedő SFP és SFP+ modulok esetén, amiket a rendszer aztán le is kapcsolhat – reméljük kevés meglepetést fog okozni!
 • IPv6 route felvehető a PPP secret-be
 • bővült a supout-rif fájl bonding információkkal
 • a Hotspot rendszer RFC7710-nek megfelelően hirdeti a kliens felé a Captive portal rendszer jelenlétét, DHCP option-nel. Meglátjuk, mennyi kliensben lesz implementálva
 • a Connection Tracking automatikusan csökkenti a timeout értékeket, ha a tábla megtelik: ez DDoS támadások „túlélhetőségét” javíthatja.

Driver frissítések:

Az utóbbi időben ezek a hardverek kerültek támogatásra:

 • Alcatel IK41VE1 (6.48)
 • MTS 8810FT (6.47.1Ö
 • Huawei K5161 (6.47)
 • NEOWAY N720 (6.47)
 • ZTE MF90 (6.47)

További extra tartalmak itt!